بررسی قیمت مصالح ساختمانی طی چند سال اخیر

بررسی قیمت مصالح ساختمانی طی چند سال اخیر

بررسی قیمت را از ماههای آغازین سال 1387 شروع می کنم، همان زمانی که افزایش قیمت مصالح ساختمانی تیتر یک اخبار شده بود.

 

بررسی قیمت مصالح ساختمانی طی سالهای اخیرwww.civilart.ir

 

افزایش بهای انواع مصالح ساختمانی در ماه های آغازین سال 87 به خصوص فروردین ماه که شوک اولیه افزایش قیمت ها را به خود دید، روندی افزایشی در پیش گرفت که در راستای آن برخی از فعالان ساختمان از افزایش حدود 30 تا 40 درصدی قیمت مصالح ساختمانی در بازار خبر دادند. بر همین اساس فعالان بازار مصالح ساختمانی با اشاره به افزایش قیمت سیمان، آهن آلات، گچ، آجر و ... اعلام کردند که قیمت هر تن سیمان سیاه در بازار از قیمتهای 80 هزار تومانی خود در فروردین ماه به بیش از 120 هزار تومان رسیده است، که البته برخی از فعالان بازار، قیمت این محصول را حتی 135 هزار تومان هم اعلام کردند و این در حالی بود که دولت، قیمت مصوب فروش سیمان  توسط کارخانه های سیمان را 38 هزار تومان تعیین کرده بود. در این میان هر پاکت سیمان سیاه نیزکه در  ماه ابتدایی سال 4500 تومان به فروش می رسید به بیش از 6400 تومان به فروش میرفت و در عین حال در برخی از مراکز فروش مصالح ساختمانی ، بهای فروش آن در آستانه ی 8000 تومان قرار داشت.

همچنین بهای هر پاکت سیمان سفید هم از 5 هزار تومان بعد از تعطیلات نوروز به 8000 تومان رسیده بود.

این در حالی بود که آهک نیز از دور گرانی ها بی نصیب نمانده بود و هر تن آهک نیز با تجربه افزایش 7هزار تومانی خود با قیمت 22 هزار تومان بفروش می رسید. در این میان انواع گچ نیز افزایش هایی حدود چهارصد تا هفتصد تومانی را به خود دیده بود و در روزهای نخستین فصل تابستان با قیمت پاکتی 900 تا 1700 تومان بفروش می رسید.

بهای آجر ماشینی هم در هر قالب 450 تا 600 هزار تومان خرید و فروش می شد و این در حالی بود که هر تن آجر در بازار تهران بنا به گفته فروشندگان مصالح ساختمانی 45 هزار تومان بود.

هر تن خاک رس هم 8500 تومان به دست مصرف کنندگان می رسید و شن و ماسه هم به ترتیب به قیمت هر تن 6 هزار و 6500 تومان بفروش می رسیدند.

در همان دوران بود که میلگرد سایز زیر فی 12 داخلی با قیمت 1300 تومان در هر کیلو بفروش می رسید و میلگرد سایز بالای فی 12 داخلی با قیمت 1250 تومان معامله می شد.

همچنین تیرآهن فی 14 نیز با افزایش 30 تا 40 هزار تومانی به قیمت 160 هزار تومان بفروش می رسید؛ تیرآهن فی 16 نیز 180 هزار تومان و تیر آهن فی 18 و 20 به بالا نیز به ترتیب 190 هزار تومان و 210 هزار تومان معامله می شدند که  افزایش 40 تا 50 هزار تومانی را نسبت به فروردین ماه به خود دیده بود.

در آن ماه ها فعالان بازار مصالح ساختمانی، این گرانی ها را ناشی از عدم تطابق عرضه و تقاضا اعلام کرده و می گویند با توجه به اینکه در اوج فصل ساخت و ساز قرار داریم و همه ساله در این فصل از سال مصرف انواع مصالح ساختمانی در کشور افزایش می یابد، بازار به تمامی مصالح مورد نیاز در صنعت ساختمان احتیاج دارد.

 

در ماههای پایانی سال 87 بازار مصالح ساختمانی از نفس افتاد.

نتایج سه تحقیق جداگانه توسط خبرنگار دنیای اقتصاد، وزارت مسکن و اتحادیه مصالح فروشان نشان می دهد قیمت 10 قلم مصالح ساختمانی پر مصرف طی هفته های اخیر(بهمن 1387) در مقایسه با نیمه سال بطور متوسط 25 درصد کاهش یافته است .

روند ارزانی در بازار مصالح ساختمانی در برخی مصالح کلیدی همچون سیمان تا مرز 50 درصد نیز پیش می رود که در پی آن برخی شرکتهای بزرگ ساختمانی این مقدار کاهش قیمت مصالح را بی سابقه توصیف می کنند.

در همین حین برخی دلیلی برای این کاهش قیمت مصالح ساختمانی  می آورند و آن این است که تولیدکنندگان مصالح ساختمانی از ترس حضور مصالح پیش ساخته یا نوین قیمت فروش را بصورت کاذب کاهش داده اند.

برخی دیگر نیز فشار های دولت برای تعدیل قیمت ها را عامل  این کاهش قیمت اعلام می کنند.

در ماههای پایانی سال 87 سیمان از پاکتی 7 هزار تومان در تابستان به پاکتی 3500 تومان تقلیل قیمت پیدا می کند که در این کاهش قیمت  نقش عرضه بیش از تقاضا را نیز می توان موثر دانست.

نرخ آهن و میلگرد در بازار داخلی، همسو با بورس های جهانی آهن آلات پایین می آید و از 23 تا 47 درصد ارزان میشود.در همین دوران نیز آجر از دور ارزانی ها عقب نمانده و 34 درصد ارزان میشود و از تنی حدود 50 هزار تومان در نیمه تابستان،  به 35 هزار تومان می رسد که شیوع استفاده از یونولیت های سفید رنگ در سازه را می توان توجیه مناسبی برای این کاهش قیمت اعلام کرد.

رییس اتحادیه مصالح ساختمانی استان تهران در گفتگو با روزنامه دنیای اقتصاد، کاهش 50 درصدی قیمت سیمان، 20 درصدی قیمت آجر، 10 تا 30 درصدی قیمت شن و ماسه و همچنین افت 35 درصدی قیمت گچ را تایید میکند.

قیمت مصالح در سال 88

محمد منتظری، رییس اتحادیه فروشندگان مصالح ساختمانی در گفتگو با روزنامه دنیای اقتصاد می گوید با شروع فصل سرما بازار مصالح ساختمانی همچنان با رکود و حتی کاهش قیمت ها روبرو شده است و قیمت ها به طور کلی بین 4 تا 5 درصد کاهش پیدا کرده است.

وی نرخ مصوب سیمان کیسه ای را 3300 تومان به شکل عمده با کامیون و   3500 تا 4000 تومان به شکل خرده فروشي با وانت و گچ مرغوب را از 1400 تا 1600 تومان اعلام میکند.

روزنامه دنیای اقتصاد در 13 فروردین 1389 اعلام میکند قیمت مصالح شاخص در تابستان سال 88 در مقایسه با سال 87 نصف شده است.

 

قیمت مصالح در سال 89

یحیی آل اسحق، رییس اتاق تهران در گفتگو با روزنامه دنیای اقتصاد (16 فروردین89) می گوید: اجرای قانون هدفمند شدن یارانه ها در کوتاه مدت منجر به افزایش قیمت مصالح ساختمانی خواهد شد.

 

افشین طاهری دانشجوی مهندسی عمران (www.civilart.ir)

منابع:

1.    روزنا (وبسایت اطلاع رسانی اعتماد ملی)

2.    روزنامه دنیای اقتصاد

نویسنده مطلب: افشین طاهری

افشین طاهری

پاسخ دهید

هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...